Tehnička škola Kikinda osnovana je daleke 1923. godine. Tokom godina menjala je svoje nazive, ali ne i osnovnu delatnost. Trenutno se u školi obrazuju učenici u tri područja rada: Elektrotehnika, Mašinstvo i obrada metala i Saobraćaj , kako na redovnom tako i na vanrednom školovanju.

Na osnovu kadrovske strukture, opremljenosti, organizovanosti i rezultata uspeha učenika, nastavnika i rukovodstva, škola je visoko rangirana i ubraja se u 5 najuglednijih škola ove vrste u Srbiji.

Za potrebe nastave iz opšteobrazovnih predmeta postoje specijalizovane učionice na svakom spratu u kojima je profesorima i učenicima dostupna neophodna multimedijalna oprema (video projektor, skener, štampač, kopir aparat kao i pristup Internetu).

U kabinetima iz oblasti rada Elektrotehnike izvode se vežbe iz elektronike, digitalne elektronike, telekomunikacija, električnih merenja, mikroprocesora, programiranja, veb programiranja, grafičkog i veb dizajna. U njima učenici iskustveno potvrđuju teoretski stečena znanja.

U području rada Mašinstvo i obrada metala učenicima je na raspolaganju najsavremenija oprema na polju CNC tehnologije: dve didaktičke mašine i 12 specijalnih industrijskih tastatura koje se koriste za programiranje obrade komada i dobijanje najraznovrsnijih oblika.

Učenike koji se opredele za područje rada Saobraćaj čeka opremljeni kabinet u kome se mogu videti makete, modeli, slike i šeme motora, raskrsnica, kočionih i svih drugih sistema u automobilu. Oni, takođe, prolaze obuku za upravljanje motornim vozilima B i C kategorije u okviru realizacije praktične nastave.

Škola poseduje sedam računarskih kabineta, CNC mašine, vozila, a od skoro i 3D štampač.

Obuka se najvećim delom realizuje u okviru školske radionice, koja se nalazi u AD Livnica Cimos. Škola ostvaruje izuzetnu saradnju sa velikim brojem privatnih i društvenih preduzeća, kao što su servisi za termičke i rashladne uređaje, autoelektroniku, računarsku opremu…

Kvalitetan rad učenika i njihovih mentora potvrđuje se učešćem na raznim međunarodnim, republičkim, regionalnim, sportskim i drugim takmičenjima, kao i realizacijom mnoštva projekata.

Škola je postala Oracle, Cisco akademija i ECDL test centar, te naši učenici mogu da dopunjuju svoja znanja, polažu razne kurseve i dobijaju sertifikate i diplome koje su validne svuda u svetu.

Po završetku školovanja učenici dobijaju odličnu osnovu za upis Tehničkih, ali i svih ostalih fakulteta, a takođe su i konkurentni na tržištu rada.

Područje rada Elektrotehnika

Područje rada Elektrotehnika obrazuje buduće programere, autodijagnostičare, administratore računarskih mreža, servisere… Naši učenici su veoma uspešni na svim nivoima takmičenja, te je škola cenjena u celoj Srbiji. Jedan od značajnijih uspeha jeste i  PRVO mesto na 16. Međunarodnom takmičenju  „Fon Nojman“, koje je osvojio učenik Vanja Miladinov, odeljenje VI-1, obrazovni profil Elektrotehničar računara, sa radom “Hugo robot”. Vanja je i prethodne godine na ovom takmičenju, koje se održava u Mađarskoj, osvojio prvo mesto radom “Robotska ruka”, koju je zatim nadogradio, izmodelirao i isprogramirao pametnog robota, koji se odaziva na zadate komande.

Prezentaciju rada možete pogledati ovde.

Deo obrazovnog procesa – područje rada Mašinstvo i obrada metala

Područje rada Mašinstvo i obrada metala pokriva širok spektar zanimanja. Na fotografiji iznad možete videti deo obrazovnog procesa naših učenika, koji praktičan deo obuke izvode na CNC mašinama – Computer Numerical Control, čijim radom i kretanjem upravlja računar po unapred definisanom programu, kao i na klasičnim mašinama (strug, glodalica, brusilica). Učenici se obučavaju i za zavarivanje elektrolučnim postupkom (REL, MIG, MAG, TIG), zavarivanje gasnim postupkom, spajanje lemljenjem, kontrolu kvaliteta, automehaničarske radove…

Područje rada Saobraćaj

Područje rada Saobraćaj osposobljava učenike za obavaljanje poslova vezanih za organizaciju robnog drumskog transporta, dispečerske poslove, pripremu i vođenje evidencije i dokumentacije za vozni park, vozno osoblje i putnike, tehničku eksploataciju transportnih sredstava, održavanje i opravku motornih vozila, projektovanje objekata infrastructure drumskog transporta, svetlosne signalizacije, unutrašnju kontrolu saobraćaja, vršenje uviđaja i obradu dokumentacije, osiguranje motornih vozila, vozače teretnih vozila, upravljanje B i C kategorijom, posao instruktora…

Tehnička škola Kikinda – ukratko o nama

Tehnička škola Kikinda osnovana je 1923. godine. Na osnovu kadrovske strukture, opremljenosti, organizovanosti i rezultata uspeha učenika, nastavnika i rukovodstva, škola je visoko rangirana i ubraja se u 5 najuglednijih škola ove vrste u Srbiji. Škola je dobitnik mnoštva nagrada kao što su priznanje “Dr Đorđe Natošević”, “Stjepan Han”, Nagrada za najbolji sistem za elektronsko učenje ( e nastava) u Vojvodini, Nagrade za uspeh, stručno usavršavanje i programiranje, Priznanje za razvoj multimedija…

Učenici naše škole osim postizanja izuzetnih rezultata u okviru predmeta koje izučavaju imaju i veliko srce, te su tako organizovali mnoštvo humanitarnih turnira za pomoć onima kojima je u tom trenutku bila potrebna. Ponosni smo na naše učenike!

Kontakt informacije:
Svetosavska 55, Kikinda, Kikinda, Vojvodina , Srbija

Telefon: +381 230 401 650

 

Kontakt osoba za vreme trajanja sajma

Milanka Halilović, direktor
Telefon: +381 230 424 740
Mobilni: +381 64 874 2298
E-mail: milanka.h@gmail.com

 

LOKACIJA
Kontaktirajte nas

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Dani Laze Kostica
    Sava Sumanovic