Srednja stručna škola „Miloš Crnjanski“ je jedna od četiri srednje škole u Kikindi. U njoj se obrazuju učenici u četiri područja rada (struke): građevinarstvo, hemija, zdravstvo, i proizvodnja i prerada hrane. Škola se nalazi na adresi Svetosavska 57, u zgradi koju deli sa Visokom školom strukovnih studija za obrazovanje vaspitača.

U školskoj 2020/21. godini Škola ima 366 redovnih učenika raspoređenih u 15 odeljenja. Škola radi u dve smene. Nastavu izvodi 48 stalno zaposlenih nastavnika i dva pomoćna nastavnika, uz 20 spoljnih saradnika i dva stručna saradnika. U školi je zaposleno i 12 radnika koji čine nenastavno osoblje.

Nastava se izvodi u učionicama, specijalizovanim učionicama, kabinetima i laboratorijama. Škola ima svoje radionice za građevinsku i prehrambenu struku. Kabineti i laboratorije opremljeni su učilima za samostalan rad učenika. Laboratorije omogućuju učenicima sticanje znanja i obuku za brzo uključivanje u proces proizvodnje i kontrole proizvoda. Informatičko-računarski i građevinski kabineti opremljeni su računarima neophodnim u današnjim savremenim uslovima nastave. Škola ima i biblioteku sa preko 8.000 knjiga i časopisa, salu za fizičko vaspitanje, svečanu salu – amfiteatar (koji deli sa Visokom školom) i ograđeno dvorište (koje deli sa susednom Tehničkom školom).

Život škole odvija se kroz redovnu, dodatnu, dopunsku nastavu i kroz vannastavne aktivnosti. Učenici su uključeni u rad dramske, ekološke, prehrambene sekcije, kao i mnogih sportskih sekcija. Svake školske godine Škola je domaćin međunarodnog učeničkog kampa „U beskrajnom plavom krugu“. SSŠ „Miloš Crnjanski“ aktivno učestvuje u radu Istraživačke stanice „Petnica“. Svake godine talentovani učenici boravkom u Petnici usavršavaju svoja znanja iz pojedinih naučnih oblasti. Škola učestvuje u brojnim takmičenjima koje organizuje Ministarstvo prosvete i repiblička udruženja građevinskih, medicinskih i hemijskih škola. Škola je iznedrila veliki broj stručnjaka koji su dali svoj doprinos u izgradnji i radu preduzeća i ustanova Kikinde, Srbije i cele bivše Jugoslavije.

Kao dan škole proslavlja se 26. oktobar, dan rođenja književnika Miloša Crnjanskog po kome Škola nosi ime.Na kraju svake školske godine Nastavničko veće proglašava učenika generacije, koji je tokom svog školovanja postigao izuzetne rezultate u učenju i vannastavnim aktivnostima.

Rad Škole je u postupku spoljašnjeg vredovanja, koje je sprovedeno u novembru 2017. godine, ocenjen najvišom mogućom ocenom (4).

 

ARHITEKTONSKI TEHNIČAR

Arhitektonski tehničar radi u projektnim biroima kao saradnik ovlašćenih projektanata na poslovima razrade i pripremanja projektne dokumentacije, u građevinskim preduzećima na poslovima kalkulacija ili izgradnje objekata visokogradnje (zgrada najrazličitijih namena, fabričkih hala i slično). Pored toga može se zaposliti i u organima uprave nadležnim za urbanizam, stambene i komunalne poslove, u većim preduzećima na poslovima održavanja objekata. Može i da osnuje i vodi sopstvenu firmu. Nastavak obrazovanja moguć je na srodnim fakultetima i visokim strukovnim školama.

 

MEDICINSKA SESTRA-TEHNIČAR

Medicinske sestre rade na unapređenju zdravlja, sprečavanju bolesti, učestvuju u izvođenju dijagnostičkih postupaka, sprovode terapiju, negu i rehabilitaciju bolesnika.

U svom radu posmatraju i procenjuju telesno i psihičko stanje i ponašanje pacijenata i tako prepoznaju njihove potreba za negom.

U kontaktu sa pacijentima, sestre treba da imaju prijateljski i profesionalan odnos zasnovan na međusobnom poverenju. Na taj način mogu da im pomognu da prevaziđu probleme izazvane bolešću.

 

TEHNIČAR ZA HEMIJSKU I FARMACEUTSKU TEHNOLOGIJU

Tehničar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju učestvuje u industrijskoj proizvodnji lekovitih masti, tableta, antibiotika, praškova, sredstava za sprečavanje bolesti (vakcina, vitamina, antiseptičkih i dezinfekcionih sredstava), rastvora za injekcije i infuziju, kapi i drugog medicinskog materijala. Osim proizvodnje, zadužen je za skladištenje i kontrolu sirovina i gotovih proizvoda. Rad uglavnom podrazumeva zatvoren prostor, ali i moguću izloženost potencijalno štetnim materijama. Obzirom na to obavezna je zaštitna oprema u vidu rukavica, maske, naočara i nošenje sterilne garderobe i obuće.

 

PEKAR

Pekari se osposobljavaju da mese i peku hleb i pecivo, kao i da vode računa da prodavnice svakodnevno budu snabdevene njihovim proizvodima. Vode računa, kako o ličnoj higijeni, tako i o održavanju čistoće radnog prostora, peći i sredstava za rad. Rade u pogonima za proizvodnju hleba i peciva. Takođe, pekari mogu raditi i u hotelima, restoranima, menzama, ali mogu doći i do viših pozicija kao vrsni majstori za pripremu raznih ukusnih peciva. Pekari bi trebalo da poseduju spretnost, ali i osećaj za ovaj posao, pogotovo kada se radi o ručnom mešanju. Vrlo je važno da imaju dobro razvijen osećaj za miris i ukus kako bi uspešno procenili da li je testo ukusno i spremno za pečenje.

 

OPERATER U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

Učenici stiču znanja i veštine za sprovođenje higijenskih, zaštitnih i ekoloških mera u tehnološkom procesu prehrambene industrije, kao i u proizvodnji poluproizvoda i gotovih prehrambenih proizvoda, planiranju i organizaciji sopstvenog rada u proizvodnji prehrambenih proizvoda. Učenici se upoznaju sa osnovnim sastojcima namirnica, načinom prerade, konzervisanjem, pakovanjem, etiketiranjem i skladištenjem gotovih proizvoda. Učenici uče o svojstvima prehrambenih proizvoda, o osnovnim i specifičnim procesima i opremi u prehrambenoj industriji. Učenici razvijaju odgovornost, marljivost, fleksibilnost, sklonost timskom radu u dinamičnom i zahtevnom proizvodnom okruženju.

Promo materijal
1 2 3 4 5
Kontakt informacije:
Svetosavska 57, Kikinda, Kikinda, Vojvodina , Srbija

Kontakt osoba za vreme trajanja sajma

Milorad Karanović

Telefon: +381 64 884 8320

E-mail: karanovic.milorad@gmail.com

LOKACIJA
Kontaktirajte nas

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Dani Laze Kostica
    Sava Sumanovic