Državna srednja škola

Saobraćajna škola „Pinki” osnovana je 1. septembra 1983. godine. Kapacitet škole je 52 odeljenja, sa oko 1.400 učenika, a rad je organizovan u dve smene. Škola obrazuje i osposobljava mlade u toku trogodišnjeg i četvorogodišnjeg školovanja za zanimanja iz saobraćaja.

U školskoj 2020/2021. godini škola je upisala 420 učenika na sledeće smerove:

Drumski saobraćaj: tehničar drumskog saobraćaja (IV stepen) – 150 učenika, vozač motornih vozila (III stepen) – 90 učenika;

Unutrašnji saobraćaj: tehničar unutrašnjeg transporta (IV stepen) – 30 učenika;

Vodni saobraćaj: nautički tehničar – rečni smer (IV stepen) – 30 učenika;

Železnički saobraćaj: saobraćajno-transportni tehničar (IV stepen) – 30 učenika, tehničar vuče (IV stepen) – 30 učenika, transportni komercijalista (IV stepen) – 30 učenika;

Poštanski saobraćaj: tehničar PTT saobraćaja (IV stepen) – 30 učenika

Učenici koji se školuju za zanimanja u oblasti drumskog i unutrašnjeg saobraćaja imaju tokom školovanja besplatnu obuku „B“ kategorije, dok vozači motornih vozila imaju i obaveznu obuku za „C“ kategoriju. Posebna pogodnost je mogućnost vanrednog školovanja za sva navedena zanimanja, kao i sticanje zvanja specijaliste – V stepen.

Uslovi upisa: pored opšteg uspeha postignutog u osnovnoj školi i broja bodova ostvarenih na kvalifikacionom ispitu, jedan od osnovnih kriterijuma za upis je obavezno lekarsko uverenje o visokoj psihofizičkoj spremnosti za bavljenje poslovima iz saobraćajne struke. Za sva železnička zanimanja učenici zdravstveni pregled isključivo obavljaju u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika ŽTP-a, dok za ostale obrazovne profile učenici mogu dobiti lekarsko uverelje u bilo kom zavodu za medicinu rada, s tim da se na uverelju naglasi da je učenik sposoban za željeni profil.

 

 

 

LIČNA KARTA „SAOBRAĆAJNE ŠKOLE „PINKI“ I ŠKOLSKE AKTIVNOSTI

 Saobraćajna škola „PINKI“ osnovana je 01. septembra 1983. godine. Nalazi se u Novom Sadu u ulici Šumadijska 12 a, na prostoru od 7000m2.

Kapacitet škole je 52 odeljenja sa oko 1300 učenika za rad u dve smene.

Njeno osnovno opredeljenje je da se mladi pripremaju za rad, a potom i za nastavak obrazovanja i daljeg stručnog usavršavanja.

Škola uspešno obrazuje i osposobljava mlade u toku trogodišnjeg i četvorogodišnjeg školovanja za zanimanja iz oblasti saobraćaja i to:

 • Drumski saobraćaj
 • Unutrašnji saobraćaj
 • Železnički saobraćaj
 • Vodni saobraćaj
 • Poštanski saobraćaj

Učenici drumskog i unutrašnjeg saobraćaja u sklopu praktične nastave imaju besplatnu obuku B kategorije. Škola raspolaže sa 40 kabineta, 4 kabineta za informatiku, specijalizovanim radionicama, dobro opremljenom školskom bibliotekom, fiskulturnom salom, kao i fitnes salom namenjenom potrebama naših učenika. Auto škola koja vrši obuku učenika raspolaže sa 10 putničkih automobila i 3 kamiona.

Osim postojeće opremljenosti, svake godine se nabavkom novih savremenih sredstava doprinosi unapređenju kvaliteta nastave i učenja.

Škola je  otvorena  za partnerstvo sa različitim institucijama i redovni smo učesnici u projektima i stručnim posetama, u cilju razmene mišljenja i iskustava.

Škola prati savremene tendencije, primenjujući nastavne metode u nastavnom i vannastavnom procesu, a u okviru projektne i saradničke nastave. Tokom prethodnih godina realizovano je nekoliko takvih aktivnosti.

Nastavnici stranih jezika i građanskog vaspitanja  realizovali su projekat: „Maslenica“ i „Proleće nas budi“ 5.marta 2019.godine. Tom prilikom urađena je prezentacija dobijenih rezultata i produkata, prezentovanje produkata javnim nastupom učenika, gledanje kratkog video zapisa iz zemlje o čijem prazniku je reč kroz saradnju sa Tehničkom školom „Pavle Savić“ i Dom učenika „Brankovo kolo“.

Projektna nastava „Putno/pružni prelazi sa posebnim osvrtom na bezbednost saobraćaja“, prezentovana u periodu od 15.4. do 18.4.2019. godine. U pripremi i prezentaciji projektne nastave učestvovali su nastavnici saobraćajne, mašinske i ekonomske grupe   predmeta. Časovima su takođe prisustvovali direktor, pomoćnici direktora kao i stručni saradnici škole.

Pratili smo konkurse za izradu projekata i aktivno učestvovali u istim.

U okviru projekta „Uključi se, pronađi rešenje“ u organizaciji OPENS-a, učenici škole su dobili dva puta po 70,000,00 dinara za idejna rešenja o tome šta bi menjali u školi, koje su njihove potrebe i radili projekat i budžetiranje.

 U okviru projekta „Oprez, trgovina ljudima je mračna zona društva u organizaciji OPENS-a, učenici su preko projekta „Podizanje svesti mladih o opasnosti kojima mogu biti izloženi“.

U okviru konkursa „Pisanje kratkih priča na temu srpskih narodnih poslovica“u organizaciji OPENS-a, konkurisano je sa 50 radova, čiji rezultati se očekuju u martu mesecu.

Škola je oformila novi veb sajt znatno bolji od prethodnog, a  koji obuhvata  sve informacije i prati  dešavanja u školi. Isto tako ima aktivnu i facebook stranicu, na kojoj redovni i vanredni učenici mogu da dobiju neophodne informacije.

Zaposleni, naročito nastavnica ruskog jezika Verice Protić, koja sa zvanjem pedagoškog savetnika učestvuje u Projektima od nacionalnog interesa po rešenju Ministra prosvete kao deo tima.

Na Štrand festu pano učenika nautičkog smera osvojio je prvo mesto po glasovima žirija 29.6.2019. godine, a nagradu u vidu jednodnevnog izleta u Viminacijum i posetu Avantura parku učenici su u dogovoru sa učenicima iz Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Novog Sada poklonili štićenicima iz dečijeg sela u Sremskoj Kamenici.

Učenici škole  učestvovali su u projektu borbe protiv nasilja  produkcijom kratkometražnog filma pod nazivom „Drugačija“, koji je dostupan za gledanje na Youtube.

Povodom obeležavanja svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja održali su,  16.11.2019. godine u Saobraćajnoj školi „Pinki“ u Novom Sadu, edukativnu tribinu za mlade, u okviru svoje preventivne kampanje „Um na Drum“. Edukativna tribina za mlade srednjoškolce, koji tek treba da uđu u svet vozača, održana je da bi se mladima ukazalo na značaj sigurne vožnje i uticalo na kreiranju svesti o bezbednom učešću u saobraćaju. U dvorištu škole je realizovana simulacija saobraćajne nezgode, u saradnji sa pripadnicima odeljenja saobraćajne policije PU Novi Sad, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Vatrogasno spasilačke brigade.

Takođe bi istakli donaciju školi  Ruske kompanije RŽD  Internešenal (Ruske železnice), koja je u celosti opremila kabinet za učenje ruskog jezika Tim povodom naša škola je organizovala kratak kulturno-umetnički program, gde su prisustvovale i prisutnima se obratile mnogobrojne zvanice.

Prisutnima se prvo obratio direktor škole Srđan Bojović, a među zvanicama su bili još: zamenica gradonačelnika Novog Sada gospođa Ljiljana Koković, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine gospodin Milan Kovačević, gospodin v.d. generalnog direktora infrastruktura  železnica  Srbije  Miroljub Jevtić, prvi zamenik direktora RŽD Internešnal  gospodin  Mansurbek  Bahtiяrovič Sultanov, predstavnici školske uprave:  Vesna Jovicki i predstavnici Ambasade Ruske federacije  Nikolaй Velimirovič Pomiluйko i Юriй Agapov i drugi gosti zaduženi za protokol i bezbednost iz RŽD internešnl, kolege direktori, prijatelji škole, predstavnici transportnih firmi i drugi.

Saradnja Saobraćajne škole „Pinki“ sa osnovnom školom i lokalnom samoupravom u cilju pružanja podrške učenicima iz osetljivih grupa je projekat koji je još uvek u toku i trajaće do 2023. godine. U okviru ovog projekta, Škola je prošla proces identifikacije učenika – za svako odeljenje prvog razreda, razredne starešine su popunile instrument i tako napravili presek učenika koji su najugroženiji. Za učenike koji su najugroženiji su izrađeni planovi i planirane grupne mere podrške. Škola je takođe revidirala Akcioni plan za sprečavanje osipanja, u kom su definisane mere koje će škola sprovoditi u školskoj 2020/21. godini. Nažalost, planirane aktivnosti nisu realizovane zbog trenutne epidemiološke situacije.

 

Od januara 2020. godine naša škola učestvuje u projektu Zajedno ka srednjoj školi (druga faza), koji sprovodi Centar za obrazovne politike (COP) uz podršku Dečje fondacije Pestalozzi, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Cilj projekta Zajedno ka srednjoj školi je da se učenicima iz osetljivih grupa pruži podrška da uspešno završe osnovnu školu, da nastave obrazovanje u srednjim školama i steknu diplomu srednje škole.

Prva faza ovog projekta, u kojoj je učestvovalo 10 osnovnih škola širom Srbije, trajala je od 2017. do kraja 2019. godine. Druga faza projekta započela je 2020. godine i pored prvobitnih 10 osnovnih škola, uključuje i 10 srednjih škola i institucije jedinica lokalnih samouprava, odnosno uključuje ukupno 20 osnovnih i srednjih škola sa teritorija Aleksinca, Bečeja, Bora, Žablja, Knjaževca, Leskovca, Niša, Novog Sada, Surdulice i Ćuprije.

Srednje škole će u okviru ovog projekta biti osnažene da pružaju usmerenu podršku učenicima iz osetljivih grupa, odnosno učenicima koji su u riziku da ne steknu diplomu srednje škole, primenjivaće različite mere i aktivnosti i sarađivaće sa OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ (opština Žabalj, mesto Đurđevo) i sa institucijama, organizacijama i akterima na lokalnom nivou. Uključivanjem srednjih škola i lokalnih samouprava u drugoj fazi projekta obezbediće se kontinuirana i usmerena podrška za učenike i na nivou osnovnog i na nivou srednjeg obrazovanja.

Projekat Zajedno ka srednjoj školi će trajati do početka 2023. godine.

U školskoj 2020/2021, saobraćajna škola „Pinki“ je odabrana,  kao jedna od 4 škole na teritoriji grada Novog Sada, da se realizuje OPENS-ov projekat „Uključi se, pronađi rešenje.“

Nakon upoznavanja sa zahtevima projekta, oformila su se dva tima:

Đaci naše škole koji su učestovoali u ovom projektu su: Milica Dimitrovski, Stefan Ožegović, Nevena Tubić, Nikola Veselinović, Jelena Bošnjak, Tijana Popović,  Dragan Popović i Ivan Valent.

Glasanje je održano online dana 4.decembra 2020. Pobednik- tim Skretničari sa svojom idejom „Skreni, da ne skreneš.“, sa 75% osvojenih glasova.

Kao rezultat pobedničke ideje, škola je bogatija za:

 • 1 3D štampač marke Creality Ender 5 i 4 filamenta za isti (dopuna)
 • 1 Fontanu (pomoć prilikom izrade je pružio domar Milan Potkonjak)
 • 20-ak biljaka, sa saksijma, raznoraznih vrsta i oblika,

Naša škola je učestvovala u akciji „Oživimo parkove“ u novembru 2020, pod  pokroviteljstvom: Grada Novog Sada, JKP Gradsko zelenilo, Gradske uprave za zaštitu životne sredine i kompanije Tajfun Doo, pri čemu je zasađeno nekoliko drveća u dvorištu škole.

 

Zaposleni škole kontinuirano pohađaju seminare i stručno se usavršavaju u školi i van nje. Posebno su bili aktivni u obuci nekoliko on-line seminara koji su doprineli poboljšanju kvaliteta nastave u postojećoj epidemiološkoj situaciji.

 

OBRAZOVNI PROFILI -DRUMSKI SAOBRAĆAJ

 • Vozač motornih vozila
 • Tehničar drumskog saobraćaja
 • Tehničar unutrašnjeg saobraćaja

OBRAZOVNI PROFILI –ŽELEZNIČKI SAOBRAĆAJ

 • Tehničar vuče
 • Saobraćajno transportni tehničar
 • Transportni komercijalista

OBRAZOVNI PROFIL –VODNI SAOBRAĆAJ

 • Nautički tehničar-rečni smer

OBRAZOVNI PROFIL –PTT SAOBRAĆAJ

 • Tehničar PTT saobraćaja

NAUTIČKI TEHNIČAR – REČNI SMER

Školovanje nautičkog tehničara traje 4 godine u saobraćajnoj školi. Nakon završene srednje škole može nastaviti školovanje na bilo kom  fakultetu ili višoj školi.

Po završetku srednje škole mogu da rade u brodarskim preduzećima, lukama, kapetanijama pristaništa, špediterskim organizacijama, i dr.

Posao nautičkog tehničara je izazov za one sa avanturističkim duhom, koji vole promene i da putuju.

 

SAOBRAĆAJNO – TRANSPORTNI TEHNIČAR (STT)

Školovanje za saobraćajno transportnog tehničara traje 4 godine u saobraćajnoj školi. Nakon završene srednje škole mogu da nastave školovanje na bilo kom fakultetu ili višoj školi.

Mogu da se zaposle prvenstveno na železnici, kao i špedicijama, carini i drugim preduzećima koji su direktno ili indirektno vezani za železnicu. Takođe mogu da konkurišu za one poslove, gde se traži SSS saobraćajnog  smera.

 

TEHNIČAR PTT SAOBRAĆAJA (PTT)

Školovanje za tehničara PTT saobraćaja traje 4 godine u saobraćajnoj školi. Nakon završene srednje škole može da nastavi školovanje na svim fakultetima ili višim školama.

Tehničar PTT saobraćaja može da se zaposli u PTT preduzećima, ali ima mogućnost zaposlenja i u bankama, osiguravajućim zavodima, službi društvenog knjigovodstva, institutima i drugim preduzećima gde su potrebna stručna lica iz oblasti PTT delatnosti.

 

TEHNIČAR DRUMSKOG SAOBRAĆAJA (TDS)

Školovanje Tehničara drumskog saobraćaja traje 4 godine u saobraćajnoj školi. U toku školovanja polažu vozački ispit za „B“ kategoriju.  Nakon završene srednje škole može nastaviti školovanje na bilo kom fakultetu ili višoj školi. Moguće je završiti i specijalizaciju u trajanju od 1 godine u saobraćajnoj školi.

Mogu se zaposliti u preduzećima koja se bave uslugama prevoza putnika i robe, autobuskim stanicama i drumsko – teretnim terminalima, robno – transportnim centrima, špediterskim organizacijama, u saobraćajnoj policiji, preduzećima za iznajmljivanje vozila, tehničkim pregledima, turističkim agencijama, organizacijama taksi službe itd. Mogu otvoriti i sopstveno prevozničko ili špeditersko odeljenje.

 

TEHNIČAR UNUTRAŠNJEG TRANSPORTA (TUT)

Školovanje tehničara unutrašnjeg transporta traje 4 godine u saobraćajnoj školi.  U toku školovanja polažu vozački ispit za „B“ kategoriju. Nakon završene srednje škole može nastaviti školovanje na bilo kom fakultetu ili višoj školi.

Tehničar unutrašnjeg transporta može da radi u proizvodnim preduzećima, skladištima, preduzećima međunarodne špedicije, robno – transportnim centrima, kontenerskim terminalima, sabirno – distributivnim centrima, pristaništima, lukama, železničkim stanicama u kojima se vrši prijem i otprema robe, aerodromima i dr.

 

TRANSPORTNI KOMERCIJALISTA (TK)

Školovanje za transportnog komercijalistu traje 4 godine u saobraćajnoj školi. Nakon završene srednje škole mogu da nastave školovanje na bilo kom fakultetu ili višoj školi.

Obrazujući se na ovom profilu, učenici stiču osnovna znanja iz oblasti računovodstva i komercijalnog poslovanja što im, uz određeno proširivanje znanja, može obezbediti radno mesto ne samo na železnici,  već i u drugim saobraćajnim i ekonomskim područjima rada.

 

VOZAČ MOTORNIH VOZILA (VMV)

Vozači moraju završiti trogodišnju školu, obrazovni profil – vozač motornih vozila. U toku školovanja stiče se dozvola za vozače „B“, i „C“ kategorije. Nakon završene srednje škole mogu da se vanredno dokvalifikuju za četvorogodišnju školu, kao i da nastave školovanje na nekoj od viših škola.

Mogu se zaposliti u svim preduzećima koja se bave prevozom robe i putnika, ali mogu otvoriti i sopstveno transportno preduzeće (auto prevoznik). Sa 23 godine mogu polagati specijalizaciju za vozača – instruktora, raditi u obuci vozača kao instruktor vožnje ili otvoriti svoju auto školu.

 

Promo materijal
Kontakt informacije:
Šumadijska 12a, Novi Sad, Vojvodina 21101, Srbija

E-mail: sspinki@neobee.net 

 

Kontakt osoba za vreme trajanja sajma

Dragan Panić
Telefon: +381 63 837 8291
drpanic1003@gmail.com

LOKACIJA
Kontaktirajte nas

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Dani Laze Kostica
  Sava Sumanovic