Pedagoski-fakultet-Sombor

Pedagoški fakultet u Somboru deo je Univerziteta u Novom Sadu i predstavlja obrazovnu i naučnu državnu instituciju koja u okviru svojih osnovnih delatnosti organizuje osnovne, master i doktorske studije. Sinhronizovano sa drugim fakultetima koji pripadaju Univerzitetu u Novom Sadu, orijentacija fakulteta je uvođenje novih profila u obrazovanju i usklađivanje njegovih nastavnih programa u skladu sa razvojnim tendencijama u obrazovnom sistemu Srbije, kao i evropskih zemalja. Fakultet teži poboljšanju uslova za efikasno studiranje kroz poboljšanje uslova nastave, uvođenjem savremenih obrazovnih tehnologija i uspostavljanjem i razvojem fakultetske multimedijalne informativne službe.

Pored ovoga, Sombor je jedan od najlepših gradova naše zemlje sa bogatim kulturnim, umetničkim, istorijskim i arhitektonskim nasleđem. Ovo je miran i prijatan grad, ali istovremeno studentima pruža sve što im je potrebno – opremljene učionice, kulturne manifestacije, studentski dom, kao i mesta za druženje.

Diplomirani učitelj

Cilj studijskog programa je da obrazuje i profesionalno osposobi stručnjake sa dovoljno opštih i stručnih znanja, za obavljanje poslova koji zahtevaju odgovornost, da svojim učenicima pomognu u njihovom razvoju i podsticanju samorazvoja, što uključuje poznavanje savremene metodologije nastave, kao i znanja iz oblasti obrazovnih nauka. Prisutan je veliki broj izbornih predmeta, a jedna od mogućnosti je da student bira predmete iz oblasti engleskog jezika u svim izbornim blokovima i sa 60 ESPB, uz položen sertifikat, stiče mogućnost da realizuje nastavu engleskog jezika u mlađim razredima osnovne škole.

Diplomirani vaspitač

Studijski program usmeren je na pripremu budućih vaspitača za rad u predškolskim ustanovama. Adekvatno obrazovanje budućih vaspitača usmereno je na sticanje profesionalnih i stručnih kompetencija koje omogućavaju budućem vaspitaču da svakom detetu koje boravi u predškolskoj ustanovi obezbedi aktivno učešće u grupnim procesima i da prilagođava uslove boravka dece njihovim potrebama, mogućnostima i interesovanjima. Studijski program ima veliki broj izbornih predmeta, a praksa studenata je zastupljena na sve četiri godine studija i obavlja se u saradnji sa predškolskim ustanovama.

Diplomirani bibliotekar – informatičar

Cilj studijskog programa jeste obrazovanje kompetentnih bibliotekara-informatičara osposobljenih za rad u savremenim bibliotekama, za razmenu informacija i komunikaciju u bibliotečko-informacionom sistemu. Na osnovu stečenih bibliotečkih, pedagoško-psiholoških, te informatičkih znanja i veština, kao i poznavanja savremenog menadžmenta informacija, naši studenti vladaju kompetencijama neophodnim za obavljanje poslova u svim tipovima biblioteka. Kroz rad u okviru stručne prakse stiču praktične veštine u oblastima nabavke, obrade, pretraživanja, čuvanja i korišćenja različitih izvora informacija, od knjiga do elektronskih publikacija i baza podataka.

Diplomirani dizajner medija u obrazovanju

Dizajner medija u obrazovanju je na prvom mestu stručnjak koji pomaže predavačima u dizajniranju i izradi materijala koji se koriste u online obrazovanju ili u nastavi. Studijski program usmeren je na razumevanje svih faza u razvoju obrazovnog softvera i web aplikacija, praktične veštine u korišćenju programskih okruženja, sistema za upravljanje bazama podataka i CASE alata, razumevanje tekućih principa, tehnika i trendova u razvoju dizajna medija u svetlu informatičkih tehnologija i samostalnu primenu tehnika informatičkih tehnologija u praksi u rešavanju problema iz različitih domena dizajna medija.

 

Studentski dom „dr Zoran Đinđić”

Studentski dom „dr Zoran Đinđić” je dom prve kategorije, izgrađen 2008. godine. Nalazi se u Somboru pored zgrade Pedagoškog fakulteta. Kapacitet doma je 140 mesta koja su raspoređena u 69 dvokrevetnih i 2 jednokrevetne sobe. Za svakog stanara je obezbeđen poseban priključak za internet. U domu su studentima na raspolaganju dve TV sale i učionica, a obezbeđeno je i pranje veša za stanare doma. Studentima je ishrana omogućena u restoranu za učenike.

 

Studiranje uz rad

Studenti koju upišu Pedagoški fakultet u Somboru, a zaposleni su, imaju mogućnost studiranja uz rad.

 

Hor Pedagoškog fakulteta

Hor Pedagoškog fakulteta u Somboru osnovan je 2018. godine kao sastavni deo nastavnih aktivnosti i kao takav predstavlja hor kog čine studenti uzrasta od 18 do 25 godina. Hor aktivno učestvuje u životu Fakulteta, te tako, tokom akademske godine, ima redovne nastupe povodom Prijema studenata prve godine, Novogodišnjih aktivnosti, Svetosavske svečane akademije, a neretko postoje nastupi i u maju, pred kraj letnjeg semestra. Takođe, učestvuje i na takmičenjima, gde je u protekloj godini osvojio dve prve nagrade: na XIX horskom festivalu „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini i na Međunarodnom festivalu horova „Melodianum“ u Kikindi.

Kontakt informacije:
Podgorička 4, Sombor, Vojvodina 25000, Srbija
Miona Ilić
064/3733680
LOKACIJA
Kontaktirajte nas

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Dani Laze Kostica
    Sava Sumanovic