karlovacka-gimnazija

Gimnazija u Sremskim Karlovcima osnovana je 1791. godine kao prva gimnazija u Srba. Bogati istorijat  škole je odraz  duha prošlih  vremena, a promene u političkom i društvenom životu zemlje odražavale su se i na formu Škole i njena usmerenja.

Karlovačka gimnazija je filološka gimnazija čiju specifičnost predstavljaju pedagoški optimalna odeljenja, maksimum 24 učenika, kao i podela odeljenja u grupe na srpskom jeziku i stranim jezicima. Gimnaziju danas upisuju učenici koji polože prijemni ispit za filološke gimnazije. Nastava se odvija po posebnom Planu i programu za obdarene učenike.

1790. godine za karlovačkog mitropolita izabran je Stefan Stratimirović i zahvaljujući njemu realizovana je ideja o osnivanju prve gimnazije u Srba.

Srpska velika gimnazija karlovačka, ubrzo po osnivanju, postaje središte srpske  prosvete, kulture i duhovnosti. U početku su njeni đaci bili iz Karlovaca i okoline, a uskoro i iz svih srpskih krajeva.

Stara zgrada je porušena 1890. godine. Temelje novoj zgradi osvetio je patrijarh Georgije Branković, 12. maja 1890. Novcem  braće Anđelić podignuta je nova zgrada, u srpsko-vizantijskom stilu, sa bogato ukrašenim glavnim ulazom iznad kog stoji: Braća Anđelići Srpskom narodu.

 

Odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju i filolške nauke sa sledećim smerovima:

Klasični jezici

 • Latinski i klasični grčki jezik

Živi jezici

 • Engleski jezik
 • Nemački jezik
 • Francuski jezik
 • Ruski jezik
 • Španski jezik
 • Italijanski jezik
 • Kineski jezik
 • Japanski jezik
 • Norveški jezik

Možete steći međunarodno sertifikovane diplome iz nemačkog, francuskog, španskog, ruskog i kineskog jezika, učestvovati u međunarodnim projektima i razmenama sa Holandijom, Italijom, Španijom, Nemačkom, Rusijom, Kinom; aplicirati za brojne inostrane stipendije, učiti latinski i starogrčki  kao govorni jezik u  Latinskoj letnjoj školi.

Zahvaljujući saradnji sa ambasadama i stranim kulturnim centrima učenici Gimnazije učestvuju u raznim međunarodnim razmenama i projektima sa Kinom, Nemačkom, Rusijom, Holandijom, Španijom i Italijom, dok rad sa lektorima iz nemačkog, ruskog, japanskog i kineskog jezika obogaćuje nastavu stranog jezika.

Pored redovne nastave učenici Gimnazije mogu da se oprobaju i u drugim aktivnostima: pevaju u horu, glume u pozorištu na srpskom ili stranom jeziku, pišu za školski časopis Branko, učestvuju u radu učeničkog Parlamenta ili postanu školski vodiči posetiocima škole.

Specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju upisala je ove školske godine prva generacija đaka. Posebnost ovog obrazovnog profila ogleda se u korelaciji istorije i geografije. Karlovačka gimnazija je za potrebe ovog smera uspostavila saradnju sa najvažnijim pokrajinskim naučnim i kulturnim institucijama.

Smer — Klasični jezici podrazumeva izučavanje latinskog i klasičnog grčkog jezika, kao i antičke i srednjovekovne  istorije, književnosti, mitologije, religije i svih tekovina kulture i civilizacije na kojima počiva evropsko kulturno nasleđe. Od osnivanja Gimnazije sve do sredine XIX veka latinski je bio i jezik nastave. Karlovačka gimnazija pokrenula je projekat Collegium Carolivicanum kao prva škola u zemlji i regionu u kojoj se od 2018. godine održava Latinska letnja škola u kojoj se pohađa nastava na latinskom.

 

Izučavanje engleskog jezika i književnosti  u Karlovačkoj gimnaziji  privilegija je svih naših učenika. Ukoliko učenici pohađaju smer — Engleski jezik, imaju pet časova engleskog nedeljno, dok učenici svih ostalih smerova  imaju engleski jezik kao drugi strani jezik tri puta nedeljno.

Učenici koji pohađaju smer — Ruski jezik u Karlovačkoj gimnaziji u velikoj su prednosti zbog mogućnosti učešća u mnogim internacionalnim projektima i razmenama sa učenicima iz Moskve i Petrovgrada. Takođe po završetku školovanja stiču pravo na polaganje međunarodno priznatih sertifikovanih ispita iz  ruskog jezika do nivoa C2.

 

Smer  — Norveški jezik —  Karlovačka gimnazija prva je škola u Republici Srbiji u kojoj se izučava ovaj skandinavski jezikk. O tome kako su naši učenici već nakon samo nekoliko nedelja učenja ovog jezika stekli sposobnost da njime komuniciraju, pogledajte u emisiji Radio teleizije Vojvdine Ja biram!

Nemački jezik u Karlovačkoj gimnaziji, poput latinskog, ima najdužu tradiciju i takođe je tokom prvog veka njenog postojanja bio jezik nastave. Učenici koji pohađaju ovaj smer učestvuju u međunarodnim projektima, razmenama sa učenicima iz nemačkih gimnazija i stiču pravo na polaganje međunarodno priznatih i sertifikovanih  ispita u znanju nemačkog jezika do najviših nivoa.

 

Smer — Italijanski jezik  i smer — Španski jezik trenutno su najpopularniji smerovi naše Gimnazije. Razmene naših učenika sa učenicima klasičnih gimnazija iz Rima i Madrida, edukativna putovanja u jezičke kampove na severu Italije, učešće u međunarodnim projektima, a od ove školske godine i u Erazmus plus projektu, kao i sama nastava u školi  u najvećoj meri doprineli su popularnosti ovih jezika u Karlovačkoj gimnaziji. Pogledajte zvanični instagram profil Karlovačke gimnazije i uverite se i sami!

 

Smer — Kineski jezik — u Karlovačkoj gimnaziji izučava se od 2008. godine. Već nekoliko godina naši učenici pobeđuju na međunarodnim takmičenjima, osvajaju stipendije Narodne Republike Kine, putuju u Kinu i učestvuju u letnjim kampovima već nakon samo godinu dana učenja ovog jezika, neki učenici imaju mogućnost da jedan semestar u toku svog školovanja provedu u Kini, a neki tamo studiraju.

Smer — Japanski jezik — najnoviji je smer filolških odeljenja u Karlovačkoj gimnaziji. Zahvaljujući tome Karlovačka gimnazija otpočela je saradnju sa Ambasadom Japana i drugim znamenitim japanskim kulturnim institucijama.

Promo materijal
Kontakt informacije:
Trg Branka Radičevića 2, Sremski Karlovci, Vojvodina 21205, Srbija

Danijela Pop-Jovanov
Pomoćnik direktora
Telefon: +381 64 883 1594
E-mail: danijela.pop-jovanov@karlovackagimnazija.rs

Jelena Rudović
Pomoćnik direktora
Telefon: +381 64 883 1592
E-mail: jelena.rudovic@karlovackagimnazija.rs

Milica Gagić
Profesor norveškog jezika
Telefon: +381 63 512 771
E-mail: milica.gagic@karlovackagimnazija.rs

LOKACIJA
Kontaktirajte nas

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Dani Laze Kostica
  Sava Sumanovic