Državna srednja škola – Državna osnovna škola

Ustanova od nacionalnog značaja

Novosadska gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ je jedna od najstarijih kulturno prosvetnih institucija u Srbiji. Kroz svoje trovekovno postojanje, Gimnazija je postala ponosni čuvar sećanja na razvoj školstva u našoj zemlji.

Početkom XIX veka, dok su Napoleonovi topovi prekrajali političku kartu Evrope onog doba i Karađorđevi ustanici vojevali za nezavisnost Srbije, ugledni novosadski trgovac Sava Vuković, plemeniti od Beregsova, promišljao je kako da svom narodu ostavi trajnu uspomenu na sebe. Slep i vidno bolestan, Vuković je o Svetom Savi 1810. godine darovnim pismom priložio 20.000 forinti za osnivanje srpske gimnazije u Novom Sadu.

Ipak priča o srednjoškolskom obrazovanju u Novom Sadu ne započinje ovim velikodušnim gestom. Još 1731. godine, na istom mestu gde se danas nalazi zgrada Gimnazije, vladika bački Visarion Pavlović osnovao je školu koja se zvala „Petrovaradinska roždenstvena-bogorodična škola latinsko-slovenska“. Ova škola je izrasla na temeljima srpske osnovne škole koja je osnovana na istom mestu 1703. godine.

U školi se danas nastavlja tradicija obrazovanja i vaspitanja mladih naraštaja na temeljima bogatog iskustva, savremenih znanja, nastavnih metoda i univerzalnih vrednosti.

Školu trenutno pohađa oko 1.200 učenika koji znanje stiču u osnovnoj školi i gimnaziji. Odeljenja osnovne škole za obdarene učenike iz matematike pohađa nešto više od 100 učenika sedmog i osmog razreda. Gimnazijisko obrazovanje realizuje se kroz mnogobrojne smerove: prirodno-matematički smer, bilingvalna odeljenja (englsko, francusko, nemačko I rusko) prirodno-matematičkog smera, smer za obdarene učenike u matematičkoj gimnaziji, smer za učenike obdarene za računarstvo i informatiku, smer za učenike obdarene za fiziku, smer za učenike obdarene za bioligiju i hemiju, odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, kao i dva odeljenja međunarodne mature trećeg I četvrtog razreda. Godišnje u školi maturira između 250 i 300 učenika, od kojih uglavnom svi upišu željene fakultete u zemlji i inostranstvu.

U školi aktivno rade učeničke sekcije i klubovi. Najzapaženije rezultate postiže školski hor koji svake godine učestvuje na nekom od prestižnih međunarodnih takmičenja u horskom pevanju, a na Republičkom takmičenju srednjoškolskih horova godinama u nazad osvaja prvo mesto. U školi aktivno pored hora i orkestra rade sledeće sekcije: dramska sekcija, dramska sekcija na nemačkom i francuskom jeziku, redakcija školskog lista „Skamija“, ekološki klub „Zeleni zmaj“, kaligrafska sekcija, debatni klub, literarna sekcija. Naši učenici sa ponosom nose medalje sa svetskih olimpijada, balkanijada i drugih međunarodnih takmičenja iz matematike, fizike, informatike. Takođe, učenici se takmiče i na republičkim takmičenjima iz velikog broja predmeta i postižu zapažene rezultate.

Projekti:

– „Kvalitetno obrazovanje za sve“ (Quality Education for All – Quality ED Serbia)

– Erasmus+ Programme Key Action 2: Strategic Partnership Projects Project title: Math4everyone

Novi smerovi:

– odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport

– kao i dva odeljenja međunarodne mature treći i četvrti raz.

International Baccalaureate (IB)

Kontakt info
LOKACIJA
Kontaktirajte nas

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.